Vertellen aan de kinderen
Hoe doe je dat?
Vertellen aan je kind(eren) dat jullie gaan scheiden is moeilijk. Je wilt als ouder het beste voor je kind. Je kind houdt evenveel van papa als van mama en de scheiding zal invloed hebben op de ontwikkeling van je kind. Papa, mama en de kinderen vormen samen een gezin. Het gezin is als het goed is voor een kind een veilige plek om op te groeien, waar je jezelf kunt zijn, ruzie kunt maken zonder de angst iemand te verliezen en waar je kunt ontspannen.
Zo snel mogelijk aan je kind vertellen (liefst samen!)
Zodra jullie het erover eens zijn dat jullie gaan scheiden, kunnen jullie het beste ook aan de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Liefst niet meteen nadat het voor jezelf duidelijk is, want je hebt zelf ook even tijd nodig om het te verwerken en je ergste verdriet te verwerken. Misschien weten ook je ouders en je beste vriend(in) het voordat de kinderen het horen, maar voordat je het verder aan de buitenwereld vertelt, vertel je het aan je kind. Als het ook maar enigszins kan, is het het beste om dit gesprek samen te voeren.
Geen schuldige aanwijzen
Benadruk dat het een keuze is van papa en mama en dat jullie kind daar op geen enkele manier schuld of een ander aandeel in heeft gehad. Kinderen hebben sterk de neiging om de schuld op zich te nemen of om te proberen om papa en mama weer bij elkaar te brengen met hun gedrag. Je kunt niet vaak genoeg duidelijk maken dat jullie kind nul komma nul schuld heeft aan de scheiding. Wijs ook elkaar niet aan als “schuldige”, want ook dat helpt jullie kind niet. Hoewel het aantrekkelijk lijkt om “de schuld van de scheiding” bij je ex-partner te leggen is dat funest. Kinderen komen dan in conflict met hun loyaliteitsgevoel: ze houden ondanks alles van beide ouders evenveel; ze zijn tenslotte voortgekomen uit 50% van hun moeder en 50% van hun vader.
En kinderen hebben altijd het recht om van allebei de ouders 100% te houden!
Kinderen (ook jonge kinderen!) hebben in hun leven vaak al gemerkt dat je verliefd kunt zijn op een vriendje of vriendinnetje, maar dat dat iets geheel anders is dan het houden van je ouders. Dit gegeven kan helpen om bij de scheidingsmelding duidelijk te maken dat er een verschil is tussen “verliefdheid” en “houden van”: papa en mama zijn niet meer verliefd op elkaar, maar blijven wel altijd papa en mama. Papa en mama blijven altijd van jullie houden.
Andere aandachtspunten
- Tijdstip scheidingsmelding: niet vlak voor het slapengaan.
- Vertellen wie van de scheiding afweten en met wie ze erover kunnen praten.
- Ook andere kinderen die al een scheiding hebben meegemaakt kunnen belangrijk zijn.
- Hou het gesprek kort
- Ga geen “voordelen” opsommen. Het is gewoon niet leuk als je ouders scheiden. Als je dat erkent, is er ruimte voor verdriet. Alleen iets wat er is kun je loslaten. Als het verdriet er mag zijn, kan je kind dat verdriet verwerken en loslaten.
- Kinderen denken vaak heel praktisch.
- Het is dus fijn als de gevolgen voor hun leven al een beetje duidelijk zijn: woonruimte, school etc
- Luister vooral naar wat de kinderen zeggen. Soms kunnen ouders zelf worstelen met iets en blijken de kinderen heel praktische oplossingen te hebben.
Zorg er vooral voor dat de kinderen van jullie over de scheiding horen en niet toevallig via iemand anders! Dat tast namelijk het gevoel voor veiligheid aan.
Geef kinderen een stem bij de scheiding!
Hoewel ouders hier het meest tegenop kijken, blijkt vaak dat de scheiding voor de kinderen niet helemaal onverwacht komt. Mediation- en scheidingspraktijk Consensis stimuleert ouders om met de kinderen in gesprek te gaan door over bepaalde onderwerpen in het ouderschapsplan hun mening te vragen. De meeste kinderen willen uiteindelijk geen gesprek met mij als mediator, maar alleen het aanbod van een gesprek is al heel fijn.
Kennismakingsgesprek
Bel gerust voor het maken van een kennismakingsafspraak, zodat we kunnen bespreken wat mediation- en scheidingspraktijk Consensis voor jullie kan betekenen. Voor een kennismakingsgesprek worden alleen kosten in rekening gebracht wanneer jullie besluiten om je te laten begeleiden door mediation- en scheidingspraktijk Consensis.