Ruzie met je ex-partner voorkomen

Voor een goede verstandhouding

Vaak is het communicatiepatroon een van de oorzaken van de scheiding. Na de scheiding moet je als ouders echter nog vaak in gesprek over de kinderen. Dat is niet altijd even makkelijk. Hieronder volgen enkele tips voor een goede verstandhouding met je ex

Tips voor goede verstandhouding

  • Stel je verwachtingen laag, jullie zijn tenslotte niet voor niets uit elkaar.
  • Geef vooraf energie aan jezelf en de kinderen en kijk alleen naar het andere huishouden om te bepalen of het “veilig” is. Probeer verder niet te oordelen en bedenk dat ook een leefwijze die niet de jouwe is, goed kan zijn voor de kinderen. Tenslotte is opgroeien ook afkijken: zo kan je kind bepalen wat hij/zij later wel of niet wil en wat wel of niet goed voelt.
  • Ga niet in gesprek als je emotioneel bent. Een rotgevoel is een signaal dat er iets bij jou wordt aangeraakt. Onderzoek eerst wat het precies is wat je pijn doet. Onderzoek dan waar het in de kern om gaat en formuleer een ik-boodschap (zonder “jij”!).
  • Zoek een goed moment uit. Dat is per definitie zonder dat de kinderen erbij zijn (ook met bellen!).
  • Bedenk van tevoren wat je doel is. Wat wil je bereiken? Bedenk ook dat je je doel het beste bereikt door positief taalgebruik en ik boodschappen te gebruiken. Zeg dus wat je WEL wilt.
  • Probeer de andere ouder als een collega te zien in het ouderschap. Je hoeft ook niet met iedere collega vrienden te zijn, om goed te kunnen samenwerken. Bedenkt dus dat “gelijk hebben” of een rechtvaardiging zoeken misschien even lekker voelt, maar dat het niet helpt bij de samenwerking en het bereiken van je doel. Let er dus op dat je je zoveel mogelijk bij de feiten houdt. Over feiten heb je geen discussie. Wel over de interpretatie van een feit. Die communiceer je dus weer met een Ik-boodschap.
  • Zeg eens “sorry” of “waar kan ik jou mee helpen?”. Het is onvoorstelbaar wat dit oplevert.
  • Let op je lichaamstaal en bedenk wat een glimlach kan doen.

Bedenk ook dat jullie -wat er ook gebeurt- een van de belangrijkste personen in elkaars leven waren en zijn. Meestal heb je heel veel beleefd met elkaar: het krijgen van kinderen, het kopen van je eerste huis, je eerste echte lange relatie, vakanties etc. Jullie delen een geschiedenis.

Wanneer je samen kinderen hebt blijf je belangrijk, omdat jullie samen beslissingen moeten nemen over jullie minderjarige kinderen, maar ook omdat alleen jullie voelen hoe het is wanneer jullie kind zelf een kind krijgt. Het is anders om bonus opa of oma te worden dan wanneer je door een familieband opa of oma wordt.

Niemand deelt zo in de pijn en de vreugde van je kind als de andere ouder. Ook al lijkt dat soms niet zo.

Kennismakingsgesprek

Bel gerust voor het maken van een kennismakingsafspraak, zodat we kunnen bespreken wat mediation- en scheidingspraktijk Consensis voor jullie kan betekenen. Voor een kennismakingsgesprek worden alleen kosten in rekening gebracht wanneer jullie besluiten om je te laten begeleiden door mediation- en scheidingspraktijk Consensis.

06-10 31 38 68

Neem gerust contact met me op via app