SCHIP-aanpak

De reddingsboei bij communicatie conflicten

De SCHIP-aanpak is een behandelingstraject dat is ontwikkeld om (ernstig) conflictueuze communicatie tussen ouders te voorkomen of op te lossen. Bij de behandeling wordt niet alleen gefocust op de conflict aspecten in de relatie, maar ook op datgene wat vroeger goed was tussen jullie en wat nu voorbij lijkt. Juist dat verlies maakt dat je in een soort rouwproces bent beland dat je verdrietig en boos tegelijk maakt. Het zet de onderlinge verbinding op scherp en vertroebelt de onderlinge communicatie. En dat zorgt voor een bepaald negatief patroon dat steeds erger lijkt te worden.

Het oorspronkelijke doel van de SCHIP-aanpak was dat ouders die in een vechtscheiding zitten na het traject weer samen als partners in ouderschap kunnen staan, waardoor dit traject uiteindelijk ook goed is voor hun kinderen. In de praktijk bleek echter dat de SCHIP-aanpak ook als een reddingsboei werkt bij relatieproblemen. Ik heb naast SCHIP-behandelaar ook een opleiding gedaan tot EFT relatietherapeut en ik constateer dat SCHIP een verdere verfijning is van die therapie, omdat er meer oog is voor het verliesaspect.

5 fasen

Tijdens het proces doorlopen we de 5 fasen van de schipaanpak, waarin aandacht is voor:

 

1.   Samenkomen (2-3 sessies)

2.   Conflict en verliesverheldering (2-5 sessies)

3.   Helpend horen (1-2 sessies)

4.   Integratie  (1 sessie)

5.   Partners in ouderschap (2-3 sessies)

 

De term SCHIP is dus de samenvoeging van de eerste letters van de onderwerpen van de 5 fasen. Meestal zijn er circa 10-14 sessies van 1,5 uur nodig. Oftewel 15 – 21 uur.

Kennismakingsgesprek

Bel gerust voor het maken van een kennismakingsafspraak, zodat we kunnen bespreken wat mediation- en scheidingspraktijk Consensis voor jullie kan betekenen. Voor een kennismakingsgesprek worden alleen kosten in rekening gebracht wanneer jullie besluiten om je te laten begeleiden door mediation- en scheidingspraktijk Consensis.

06-10 31 38 68

Neem gerust contact met me op via app