Ouderschapsplan
Voor een goede verstandhouding
Sinds 1.3.2009 kunnen ouders alleen scheiden met een goedgekeurd ouderschapsplan. Het uitgangspunt is dat de kinderen het recht hebben om van allebei de ouders 100% te houden en dus met beiden in contact / verbinding te zijn.
De ontwikkeling van de kinderen gaat na de scheiding gewoon door. Wat nu belangrijk is voor een basisschoolkind, geldt niet meer voor een puber. Een goede ouderschapsregeling houdt daar rekening mee. Er ontstaat dan een soort naslagwerk met uitgangspunten en afspraken voor nu en de toekomst. De rol van beide ouders wordt daarmee ook benadrukt. Ex-partners blijven ouders.
Mediation- en scheidingspraktijk Consensis staat voor een ouderschapsregeling met hart voor de toekomst
Jullie krijgen voorafgaand aan het gesprek over het ouderschapsplan een format, zodat jullie je goed kunnen voorbereiden. Tijdens het gesprek bespreken we zoveel mogelijk al de toekomstige ontwikkelingsfasen van de kinderen en jullie meningen daarover. Natuurlijk is het mooi dat jullie op zoveel mogelijk punten overeenstemmen, maar het is ook goed om te weten waarover jullie het niet eens zijn. Ook dat wordt opgeschreven. Het doel van alles wat wordt besproken en opgeschreven is, dat er duidelijkheid is over jullie ouderschap richting de kinderen. Doordat duidelijk is hoe jullie individueel en samen over de kinderen denken, zal het ouderschapsplan vooral een naslagwerk zijn dat alleen bij problemen uit de la wordt gehaald. Ook dan is het belangrijk dat jullie oorspronkelijke bedoeling en intentie duidelijk is.
Inmiddels eindigt 40% van de relaties in een scheiding
In de hogere klassen van de middelbare school vormen de kinderen met gescheiden ouders inmiddels meestal al de meerderheid en zijn kinderen met ouders die nog samenwonen in de minderheid.
Dat is verdrietig, maar het zorgt er ook voor dat er inmiddels goede programma’s zijn om kinderen te begeleiden. Het Centrum voor Jeugd en Gezin organiseert bijvoorbeeld (vaak gratis) bijeenkomsten voor kinderen die te maken hebben met een scheiding. Ook op basisscholen is er gelukkig steeds meer aandacht. Het kan heel waardevol zijn voor kinderen om te merken dat andere kinderen met dezelfde angsten en onzekerheden worstelen.
Soms heeft een kind behoefte hebben aan meer gespecialiseerde begeleiding en therapie. Scheiding- en mediationpraktijk Consensis kan daarom ook doorverwijzen naar een kindercoach, kindertherapeut of kinderpsycholoog in de omgeving van Steenwijk, Meppel, Staphorst, Zwolle, Emmeloord, Wolvega, Heerenveen, Staphorst en Hoogeveen.
Kennismakingsgesprek
Bel gerust voor het maken van een kennismakingsafspraak, zodat we kunnen bespreken wat mediation- en scheidingspraktijk Consensis voor jullie kan betekenen. Voor een kennismakingsgesprek worden alleen kosten in rekening gebracht wanneer jullie besluiten om je te laten begeleiden door mediation- en scheidingspraktijk Consensis.