Stap voor stap alles geregeld.

Ruzie met ex-partner voorkomen


Vaak is het commucatiepatroon een van de oorzaken van de scheiding. Na de scheiding moet je als ouders echter nog vaak in gesprek over de kinderen. Dat is niet altijd even makkelijk. Hieronder volgen enkele tips voor een goede communicatie: 

* Stel je verwachtingen laag, jullie zijn tenslotte niet voor niets uit elkaar. 

* Ga niet in gesprek als je emotioneel bent. Een rotgevoel is een signaal dat er iets bij jou wordt aangeraakt. Onderzoek eerst wat het precies is wat je pijn doet. Onderzoek dan waar het in de kern om gaat en formuleer een ik-boodschap (zonder "jij"!). 

* Zoek een goed moment uit. Dat is per definitie zonder dat de kinderen erbij zijn (ook met bellen!). 

* Bedenk van tevoren wat je doel is. Wat wil je bereiken? 
Bedenk ook dat je je doel het beste bereikt door positief taalgebruik en ik boodschappen te gebruiken. Zeg dus wat je WEL wilt.

* Probeer de andere ouder als een collega te zien in het ouderschap. Je hoeft ook niet met iedere collega vrienden te zijn, om goed te kunnen samenwerken. Bedenkt dus dat "gelijk hebben" of een rechtvaardiging zoeken misschien even lekker voelt, maar dat het niet helpt bij de samenwerking en het bereiken van je doel. Let er dus op dat je je zoveel mogelijk bij de feiten houdt. Over feiten heb je geen discussie. Wel over de interpretatie van een feit. Die communiceer je dus weer met een Ik-boodschap. 

* Zeg eens "sorry" of "waar kan ik jou mee helpen?". Het is onvoorstelbaar wat dit oplevert. 

* Let op je lichaamstaal en bedenk wat een glimlach kan doen.