Stap voor stap alles geregeld.

Ouderschapsplan

https://mediation-steenwijk.nl/files/uploads/ouderschapsplan-consensis.pngSinds 1.3.2009 kunnen ouders alleen scheiden met een goedgekeurd ouderschapsplan. Daarbij is het vooral belangrijk dat de regeling na de scheiding een voortzetting is van het ouderschap voor de scheiding.

De ontwikkeling van de kinderen gaat na de scheiding gewoon door. Wat nu belangrijk is voor een basisschoolkind, geldt niet meer voor een puber. Een goede ouderschapsregeling houdt daar rekening mee. Er ontstaat dan een soort naslagwerk met uitgangspunten en afspraken voor nu en de toekomst. De rol van beide ouders wordt daarmee ook benadrukt. Ex-partners blijven ouders. 

M
ediation- en scheidingspraktijk Consensis staat voor een ouderschapsregeling met hart voor de toekomst. Jullie krijgen voorafgaand aan het gesprek over het ouderschapsplan een format, zodat jullie je goed kunnen voorbereiden. Tijdens het gesprek bespreken we zoveel mogelijk al de toekomstige ontwikkelingsfasen van de kinderen en jullie meningen daarover. Natuurlijk is het mooi dat jullie op zoveel mogelijk punten overeenstemmen, maar het is ook goed om te weten waarover jullie het niet eens zijn. Ook dat wordt opgeschreven. Het doel van alles wat wordt besproken en opgeschreven is, dat er duidelijkheid is over jullie ouderschap richting de kinderen. Doordat duidelijk is hoe jullie individueel en samen over de kinderen denken, zal het ouderschapsplan vooral een naslagwerk zijn dat alleen bij problemen uit de la wordt gehaald. Ook dan is het belangrijk dat jullie oorspronkelijke bedoeling en intentie duidelijk is. 

Voor de kinderen kan het heel fijn om ook eens met een derde te praten over de scheiding. Kinderen zijn loyaal aan zowel papa als mama en vanuit die loyaliteit kunnen ze het lastig vinden om te zeggen dat ze boos, bang, verdrietig of teleurgesteld zijn over de scheiding. Soms zijn er ook vragen over de toekomst die ze niet durven te stellen. Een kind kan vaak heel goed aangeven wat het wil en komt soms met mooie oplossingen. De scheidingsspecialist heeft daarnaast de mogelijkheid om tijdens dit gesprek nogmaals te benadrukken dat papa en mama nog net zoveel van de kinderen houden als voor de scheiding. En dat ze daarmee nog steeds heel belangrijk zijn. Dat geeft een kind het gevoel dat het nog steeds heel waardevol is, ondanks een vader of moeder die emotioneel minder beschikbaar is door de scheiding. 

Consensis heeft een goed contact met het Centrum voor Jeugd en Gezin. Daar worden ook (vaak gratis) bijeenkomsten georganiseerd voor kinderen die te maken hebben met een scheiding. Het kan heel waardevol zijn voor ze om te merken dat andere kinderen dezelfde angsten en onzekerheden hebben.  


Soms heeft een kind behoefte hebben aan meer gespecialiseerde begeleiding en therapie. Scheiding- en mediationpraktijk Consensis heeft daarom ook nauwe contacten met een kindercoach, kindertherapeut of kinderpsycholoog in de omgeving van Steenwijk, Meppel, Staphorst, Zwolle, Emmeloord, Wolvega, Heerenveen, Hoogeveen en Apeldoorn.