Stap voor stap alles geregeld.

Mediation


Bij mediationpraktijk Consensis zijn we gespecialiseerd in mediation bij (echt)scheiding. Maar mediation is meer dan dat. In principe betekent "Mediation" conflictbemiddeling. Bij bemiddeling onderhandelen mensen om tot een compromis te komen. Het doel van mediation is het bereiken van consensus: een overeenstemming waar beide partijen tevreden mee kunnen zijn. Daarbij is het belangrijk dat er een veilige situatie is waarin je in hardop kan denken, zonder dat je meteen gehouden wordt aan je uitspraken. Om dat te benadrukken wordt bij het begin van de mediation een overeenkomst ondertekend door de partijen en de mediator. Hierin is een geheimhoudingsverklaring opgenomen, waardoor wordt afgesproken dat hetgeen tijdens de gesprekken wordt besproken nooit gebruikt mag worden in een rechtszaal. Dat geeft vertrouwen. Het is een vrijwillig proces, want ieder van de partijen kan op ieder moment de mediation stop zetten.

Het is niet vrijblijvend, want van beide partijen verwacht ik een inbreng. Daarbij zal ik coachen om die inbreng zoveel mogelijk te laten afstemmen op dat wat je werkelijk wilt. Mijn ervaring is dat partijen dan altijd stappen zullen maken naar een nieuwe toekomst. 

In de loop van de jaren bleek dat de methoden die worden toegepast om het rouwproces tijdens de scheiding te vergemakkelijken, ook toegepast kunnen worden wanner je in de knoop zit met jezelf of als er relatieproblemen zijn.

Relatiecoaching / relatietherapie / familiemediation

Een scheiding is vooral ook een rouwproces, waarbij je afscheid neemt van het beeld dat je van de toekomst had. Voor een goed en snel verloop van dat rouwproces is het belangrijk dat beide partners weten waarom er wordt gescheiden. De reden van de scheiding gaat dieper dan "het dopje op de tandpasta". Ook "vreemdgaan" is normaal gesproken ook niet zomaar aan de orde in een relatie. De oorzaak van de scheiding gaat dieper. Het heeft te maken met het communicatiepatroon en hoe je allebei kijkt naar de wereld om je heen en naar jezelf. Als duidelijk is hoe dat bij jullie werkt, komt de werkelijke reden van de scheiding naar voren. Het gekke is dat wanneer je dat begrijpt, de scheiding ineens ook beter te accepteren is. Dat maakt het ook weer makkelijker om afspraken over de kinderen en de vermogensverdeling te maken. Het gebeurt echter ook regelmatig dat mensen hierdoor voor het eerst duidelijk in beeld krijgen wat er werkelijk aan de hand is en dus ook hoe het anders had gekund. Ook mensen die al bij een relatietherapeut zijn geweest voor relatietherapie ontdekken dan ineens weer nieuwe dingen. Soms gaan mensen dan toch weer samen verder. Soms voor heel even, om zeker te weten dat de scheiding onvermijdelijk is, maar soms ook voor altijd.
 

Scheiden of samenblijven.. 

Ik weet niet wat beter is. Dat bepalen mensen helemaal zelf. Voor mij is het belangrijkste dat mensen doen wat het beste voelt voor hen. Als je kinderen krijgt, leg je je kindje in het wiegje met de vurige wens dat het gelukkig wordt. Volgens mij moet je dan als ouder in ieder geval zelf het voorbeeld geven dat je ook je eigen geluk belangrijk vindt. Tenslotte was ook jij ooit een kindje dat liefdevol in de wieg werd gelegd met dezelfde wens. 
Ik weet wel dat samenblijven, terwijl je eerder wilde scheiden moeilijk is. Tenslotte moet je een patroon doorbreken met degene waarmee je dat patroon hebt opgebouwd. Hoewel een scheiding ook niet makkelijk is, kun je dan wel met een schone lei beginnen. Als er nog genoeg liefde en bereidheid is, is het natuurlijk wel heel waardevol om te kijken wat er mogelijk is. 
Vaak ontstaan er andere samenlevingsvormen of in ieder geval relaties met meer balans en oog voor je eigen geluk. 

Doordat dit soms gebeurde ontstond relatiecoaching binnen mediationpraktijk Consensis. Inmiddels neemt relatiecoaching of family mediation een grote plek in binnen mediationpraktijk Consensis. Ook voor mensen die helemaal niet willen scheiden maar meteen samen willen blijven. 

Bij relatiecoaching wordt mediation gecombineerd met de kernkwaliteiten, het enneagram en hetgeen ik geleerd heb bij mijn opleiding tot holistisch therapeut. Door gesprek en (vrijblijvende) opdrachten worden jullie uitgenodigd eerst weer te ontdekken wie je zelf bent, zodat er daarna weer ruimte is voor de ander. 

Relatiecoaching duurt meestal maximaal 6 gesprekken of 10 uur. Het meeste doen jullie zelf. Er zijn mogelijkheden voor vergoeding van kosten. 

 

Ondernemers 

 
Als eigenaar van mediationpraktijk Consensis ben ik regelmatig via netwerken in gesprek met andere ondernemers. Tijdens zo'n gesprek vertelde ik enthousiast aan een collega-ondernemer over de methoden die ik bij mediationpraktijk Consensis met succes combineer, zodat er weer passie en richting in het leven kan ontstaan. Toen bleek dat de speciale mediation methode ook werkt bij ondernemers die tegen problemen binnen hun bedrijf aanlopen. Door beeldende opstellingen lukt het om snel door te dringen tot de kern van het probleem en daardoor bedenk je zelf de oplossing. Hierdoor ontstaat weer focus en wordt de verbinding met de passie die je oorspronkelijk voelde voor je bedrijf en klanten hersteld. Ook dan gaat het om een relatie die met mediation wordt hersteld. 

Hierdoor ontdekte ik dat de mediation methode die ik heb ontwikkeld toepasbaar is op een heel breed scala van "relaties".