Stap voor stap alles geregeld.

Eigen woning en scheiden 


Als je gaat scheiden, denk je ook aan de eigen woning. Hoe moet het daarmee? 
 

Hoe weet je of je in de eigen woning kan blijven wonen? 


Voordat de bank op die vraag een antwoord geeft, wil de bank eerst de een definitief (echt)scheidingsconvenant ontvangen. Maar die kun je pas opstellen als je weet wat er mogelijk is! Bij mediation- en scheidingspraktijk Consensis begrijpen we dat probleem. En bieden we een oplossing.

Allereerst is het belangrijk om te bepalen of je er WILT blijven wonen. Daarom is het belangrijk om je inkomensplaatje na de scheiding te kennen, waarin ook de toeslagen als alleenstaande ouder zijn verwerkt. Dan kun je een weloverwogen keuze maken. 

Naast mediator, ben ik ook geregistreerd financieel adviseur met specialisatie (echt)scheiding en heb ik jaren bij ABN AMRO Bank gewerkt. Ik kan het acceptatiebeleid van NHG en banken goed doorgronden, waardoor ik kan gedegen hulp kan geven bij het toedelen van de eigen woning bij een van de partijen en hoe het met de hypotheek na de scheiding zal gaan. Ik werk nauw samen met een aantal banken en tussenpersonen voor cliënten die wonen in de regio 
Steenwijk, Meppel, Zwolle, Emmeloord, Wolvega en Heerenveen.  

Hierdoor kan al vroeg in het proces meer duidelijkheid komen of jullie wensen met betrekking tot de eigen woning een kans van slagen hebben.
Banken hanteren strikte lijsten met regels en formulieren waar je aan moet voldoen om de hypotheek over te nemen. Maar banken willen meestal pas na de inschrijving van de echtscheiding in de registers van de burgerlijke stand definitief aangeven of een van beide partners de woning kan overnemen! Je moet dus afspraken maken terwijl je helemaal niet weet wat er mogelijk is! Daar helpt Mediation - en scheidingspraktijk Consensis bij. Door vantevoren naar het verstrekkingsbeleid te kijken en dit samen te voegen met hetgeen jullie willen afspreken, kunnen er afspraken worden gemaakt die ook kunnen worden uitgevoerd. 

Nadat de bank goedkeuring heeft gegeven van de overname door 1 van de partijen, moet er bij de notaris nog een "akte van verdeling" worden opgemaakt. De eigendom van onroerend goed wordt geregistreerd in het kadaster en de notaris is de enige die hierin wijzigingen mag aanbrengen. De akte van verdeling is dus een beknopt en standaard uittreksel van het echtscheidingsconvenant, waarin alleen de eigen woning wordt benoemd. Het is wel belangrijk dat de notaris de juiste input krijgt om deze akte van verdeling op te stellen. Ook daarmee houdt mediation - en scheidingspraktijk Consensis rekening. 

Natuurlijk moet dit gecombineerd worden met hetgeen jullie willen, zodat er uiteindelijk afspraken worden gemaakt waar jullie tevreden over kunnen zijn, maar die ook echt kunnen worden uitgevoerd. 


Het is belangrijk dat in het (echt)scheidingsconvenant de juiste zaken zijn opgenomen rondom de waarde van de woning en de hypotheek, om latere problemen met de belastingdienst te voorkomen bij de overdracht en verkoop van de woning. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan het voorkomen van schenkbelasting wanneer jullie zelf de waarde van de woning vast willen stellen. 

Een mediator zou bij een scheiding dus ook een gesprekspartner moeten kunnen zijn van de bank, de notaris en de belastingdienst en naast het juridische en emotionele aspect ook verstand moeten hebben van hypotheken, financien en belastingen. https://mediation-steenwijk.nl/files/uploads/eigen-woning-verkopen-scheiding-.png